4 november 2007

Week 8 - Cursusevaluatie

Aangezien ik hieronder al uitgebreid ben ingegaan op de rol van einddebat, zal deze evaluatie over de rest van de cursus gaan. De vorm van de evaluatie zal puntsgewijs, kort en overzichtelijk zijn, in tegenstelling tot de lange evaluatie hieronder.


DE BLOG past goed bij deze cursus en werkt fijn voor de meeste studenten. Het stimuleert creativiteit, maar die creativiteit wordt nog niet genoeg aangewakkerd vanuit de docenten / de cursus. Wat mij betreft moeten studenten ook bekend worden met online debat, aangezien dat van steeds grotere waarde wordt. De blogosfeer en de forumcultuur zijn in principe beide geschikt voor dit concept. Jammer dat dit idee niet echt toegepast wordt, omdat het het bloggen een stuk leuker maakt. Het simpelweg verplichten van een medium is niet genoeg, het gaat om de forumcultuur of blogosfeercultuur die moet gaan ontstaan. Sommige studenten hebben genoeg ideeën over hoe je dit doet.


DE OPDRACHTEN waren interessant, maar eenzijdig. Elke week weer hetzelfde trucje uithalen is niet echt een stimulans om de blog goed bij te houden. Ook kan de reflectie en controle beter, want dit leidde in Isabella’s werkgroep tot betere participatie. Natuurlijk heeft de student een eigen verantwoordelijkheid, maar als de middelen aanwezig zijn (RSS-readers maken controle secondenwerk) waarom worden ze dan niet gebruikt? Daarnaast zou ik graag zien dat er een casusopdracht toegevoegd wordt. Zo doet niet iedereen precies hetzelfde en word creativiteit gestimuleerd.


DE GASTCOLLEGES passen goed bij de cursus. Misschien zou het wel interessant zijn om volgend jaar weer eens wat nieuwe gastsprekers aan te trekken. NMAD is een van de weinige cursussen met zo een sterke band met het bedrijfsleven, waardoor de rol die het speelt binnen de opleiding groot is. Contact met bedrijven kan allerlei mooie dingen opleveren, dus zou het fijn zijn als NMAD veel aandacht aan die ‘missie’ blijft besteden. Second Life, Auteursrecht en De Waag mogen wat mij betreft een keer vervangen worden door de gebieden 3d-internet (Google Earth), Privacy (Google of Hyves) en Web 2.0 (Crossmedia). Dit haalt de richting digitale cultuur binnen CIW misschien wat meer uit het heersende paradigma en laat zien dat docenten ook wat verder durven te denken.


DE WERKCOLLEGES hebben een hele goede invulling gekregen. Daarom heb ik ook maar een paar verbeterpuntjes kunnen bedenken. De link tussen de blogs en het de werkcolleges mag iets meer duidelijk worden. Het mooiste was het geweest als de kritiek op de debatten in realtime verwerkt kon worden op het blog, met bijvoorbeeld een laptop. Eigenlijk is het voor een cursus als deze jammer dat het meenemen van laptops in de collegezalen nogal taboe is. Misschien lost meer controle op de blogs deze kloof al op en sommige studenten wisten hun aantekeningenzee prima te converteren naar het internet.


Een tegen een debatteren werkt volgens mij niet zo goed. De aanwezigheid van voorzitters daarentegen juist weer wel. Het volpraten van drie minuten vind ik teveel aandacht krijgen. Het doel ervan is waarschijnlijk dat deelnemers hun standpunt duidelijk leren uitdrukken. Deze tactiek kan echter ook in een reactie aan het eind van het debat gebruikt worden, wat het ook nog eens interessanter en moeilijker maakt. Er moet dus in mijn opinie aandacht komen voor het opbouwen van spreekbeurten in het algemeen en niet alleen aan het einde.


Een interessante aanvulling zou misschien het uitnodigen van gasten tijdens werkcolleges kunnen zijn. Dit zou verzorgd kunnen worden door de presentatiegroep. Een hoogleraar of docent is eenvoudig te regelen en wie weet wat het oplevert. De autoriteit van een gast levert in ieder geval waarschijnlijk meer op dan een voorspelbare presentatie over een onderwerp waar niemand nog in bijgepraat hoeft te worden.


Deelnemers moeten misschien nog meer gestimuleerd worden om deel te nemen aan het debat. Dit is het doel van de cursus dus niet deelnemen is in feite weggegooid geld. Misschien kunnen mensen in de cursusomschrijving al voor consequenties van stilte gewaarschuwd worden. Voor de rest was de sfeer wel uitstekend met een gezellige en nuttige kroegentocht als resultaat.

Geen opmerkingen: