4 november 2007

Week 5 - Evaluatie Debat

Deze week werd er gediscussieerd over het thema televisie. Zelf mocht ik plaatsnemen in het groepje van vier dat de stelling ‘televisie zal user-generated worden’ moest verdedigen. Het bleek moeilijk de stelling te verdedigen, maar ook om hem te weerspreken. Al met al ontstond er een warrig debat waarin veel fout ging. Gelukkig maar, want met het einddebat dat steeds dichterbij kwam moest er weer iets zijn om van te leren.

Vanuit ons standpunt probeerden we de discussie niet over ‘televisie zal user-generated worden’ maar ‘televisie moet user-generated worden’. Hierdoor konden we allerlei voordelen van web 2.0 als argument gebruiken. Helaas werkte de tegenpartij hier niet erg aan mee. Ze reflecteerden steeds op de stelling die op de powerpoint stond. Het debat werd niet bepaald duidelijk en interessante onderwerpen bleven achterwege.


Het debat over de originele stelling hadden we natuurlijk ook gewoon kunnen verdedigen. Helaas was de voorbereiding van ons groepje niet ideaal waardoor onze argumenten niet helder naar voren kwamen. Wat vooral mis ging was het gebrek aan brongebruik. We verdedigden de stelling de tv nu al user-generated is, maar werden deels terecht gewezen op het gebrek aan bewijs. Een betere voorbereiding en minder aandacht voor de stelling zelf zijn dan ook ground rules die beter gehandhaafd moeten worden. Plus een portie enthousiasme, want al is het een onderwerp dat iedereen wel interessant vind maar waar niemand een mening over blijkt te hebben: wie een debat wil winnen moet ervoor strijden.

Geen opmerkingen: