4 november 2007

Week 6 - Evaluatie Debat WC6

Deze week ging ik in debat over de volgende drie stellingen:

·

  1. Beeld zal in de toekomst tekst verdringen bij informatieoverdracht.
  2. Leren door middel van ervaringen is effectiever dan leren uit boeken.
  3. De Waag speelt in op behoeftes die zij zelf heeft gecreëerd.

Het was de laatste week waarin het debatteren kon worden geoefend, dus kon het debat gezien worden als de generale repetitie voor het einddebat.


De eerste stelling werd in ons voordeel beslist door onze nadruk op de ontologie van beeld en tekst. Onze argumentatie over de idee dat beeld een aanvulling is van tekst en niet andersom bleek een goede houvast. Mijn voornemen om steeds uit te leggen ‘waar het nu in de kern om gaat’, bleek goed te werken. Deze meta-kritiek kan dan ook worden gezien als een belangrijke ground rule voor wie een debat winnend wil afsluiten.


Het tweede debat werd beslist op een ander voornemen. Het dramatiseren van een onderwerp had ik in andere colleges afgekeken van Frank. Door nu op een emotionele manier te waken voor het weggooien van duizenden jaren schriftcultuur kreeg ons groepje het publiek achter ons. Vooral de Ground Rules van het presenteren worden hier goed benut. Debaters moeten goed bewust zijn van de verschillen tussen een debat en een discussie.


Het derde debat was minder uitdagend, omdat de tegenpartij de mist in ging bij het bepalen van de kern van het verhaal. Door mijn nadruk op het ontrafelen van de argumentatie van de tegenpartij wist ik dit al snel te achterhalen. Door deze basis lukte het mij om doeltreffend in te springen op een ontkenning van een heet hangijzer, de digital divide, door de tegenpartij. Deze tactiek kan dan ook aan de grondregels toegevoegd worden. Debaters moeten inconsistenties in het verhaal van de tegenpartij zien te traceren. Belangrijker bij het opstellen van Ground Rules is echter dat fouten voorkomen worden. Een grondregel als “gebruik de stelling niet als harnas, maar probeer je argumentatie creatief rond de stelling vorm te geven” kan de oppositie van deze week helpen.


De winst in het debat van week 6 zorgde voor veel zelfvertrouwen op de weg naar het einddebat van een week later.

Geen opmerkingen: